Българският лекарски съюз (БЛС) настоя Здравната каса да плати всички дължими суми на болниците за извършените от тях дейности през декември 2016 г. или в противен случай съсловната организация ще заведе съдебен иск срещу НЗОК за 51 млн. лв., на колкото според съюза възлизат неплатените от държавата суми за болнично лечение.

Това заявиха на пресконференция в петък от БЛС по повод платените с 15 процента по-малко пари за декември, които обаче според Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) били с 2.5  процента орязани.
 
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира, че от орязването са потърпевши не само общинските и частните болници, а и държавните лечебни заведения, откъдето обаче не смеят да се оплача.

"Ако тук не са застанали директори на държавни болници, то е само по една причина - защото ги е страх, защото ще бъдат уволнени. Москов демонстративно показа как става с Дечо Дечев, Димитър Димитров. На тези хора им е взет страха. Те няма никога да седнат тук и да кажат каквото и да било срещу политическата власт, защото на 30-ти ще го кажат и на 1-ви януари вече няма да са директори. В крайна сметка на кого е тази държава? Защо всички ние трябва да търпим това нещо? Защо трябва да позволяваме на някакви негодници, настанили се по някакви глупави правила в надзорния съвет на Здравната каса, да унижават всички нас?", заяви д-р Кацаров, цитиран от Дарик радио.

Преди дни лечебните заведения разбраха, че НЗОК намалява бюджета им и извършената дейност няма да бъде заплатена, припомни доктор Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. Според него, болниците са поставени в много трудно положение, защото тези средства могат да бъдат спестени единствено от заплатите на персонала. Останалите разходи вече са направени и трябва да бъдат платени.

Въпросът за орязването на декемврийското плащане не е бил предварително обсъждан с Лекарския съюз, посочва доктор Стоян Бориславов, секретар на БЛС. По думите му държавата се е намесила в решенията на Здравната каса.

От Здравната каса обясниха преди ден, че бюджетите се изплащат с парите от следващата година. Надзорният съвет е определил, че бюджетът ще се планира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември. Така определените за декември месечни стойности излязли с 2,5 процента по малко спрямо утвърдените за ноември, твърдяьт от Касата и не са съгласни, че орязването е 15 на сто.

"Цифрата 15% от това, което успяхме да съберем като данни, не е такава. Това, което касата е изнесла в прессъобщение, че е 2.5%,  може, но ако 2.5 е намалението, това значи, че на някои е много увеличен, за да може да претопи тази разлика с другите, на които е с 10% намален. Всички тези неизвестности нас пак ни връщат в тезата, с която започнах, че законността не се спазва", коментира председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

В своя декларация сдружението посочва, че ако неговите членове са знаели за това решение на касата по-рано, вероятно биха могли да отложат лечението на част от пациентите за следващата година.

"На 28 декември обаче не можем да направим нищо, защото дейността вече е извършена. НЗОК знае това и просто ни съобщи, че работата ни няма да бъде заплатена", посочват от сдружението.

"Искаме да знаем, защо правителството гласува 15 млн. лв. за ремонт на болница "Лозенец", което е неразрешено държавно подпомагане, но не предложи актуализация на бюджета на НЗОК, с която да бъде заплатена извършената от нас дейност", питат още те.

Лекарите предупредиха, че положението в здравеопазването става все по-лошо - все повече лекари и сестри отиват в чужбина, а след тях вече вървят и пациентите, пише mediapool.bg. Политиката в сферата е деструктивна, заяви секретарят на БЛС. Според д-р Бориславов има много силна намеса на държавата в работата на НЗОК, която би трябвало да е независим орган. Те ни сурвакаха на празниците, сега предстои ние да ги сурвакаме на изборите, коментира д-р Болтаджиев.

TrafficNews.bg