Започва организация за лечение на заразени пациенти у нас с кръвна плазма от вече излекувани. Вчера е имало заседание на работна група на всички, които имат отношение.

„Ще направим всичко възможно да дадем възможност и указания на болниците как може да се ползва това лечение, но то не е толкова лесно. За да го направим имаме нужда от 2 000 до 5 000 дарители, а имайки предвид броят на изписаните пациенти до момента това няма как да стане“, коментират у нас.

Идеята на лечението е хората, възстановили се от Covid-19 да дарят кръв, за да може тя да се ползва за опити за лечение с кръвна плазма. Надеждата е, че антителата, които са изградили излекуваните, ще помогнат за изчистването на вируса при други.

В момента два екипа в БАН работят в търсене на други иновативни начини за справяне със заразата – единият търси лекарствена терапия, а другият ваксина. И в двата случая експертите са на много ранен стадий.

Ген. Мутафчийски коментира и как протича заразата при деца.

„Изключително леко с признаците на обикновена настилка, ако изобщо имат някаква признаци“, заяви той.

Мутафчийски отново подчерта и необходимостта от спазване на правилата и ограничено пътуване. Коментарът му бе относно въпрос за това има ли нужда от притеснение заради нов случай на положителна проба във Велинград.

„Да, всички сме притеснени заради пътуванията, които бяха направени, въпреки че тези притеснения не бяха споделени от много от нашите сънародници.  66  нови случая, това не е случайно“, категоричен бе Мутафчийски.