Аз съм командир на база. Отговорността да опазя хората и да ги връщам при семействата ми е моя. Това заяви пред bTV началникът на авиобаза „Граф Игнатиев” бригаден генерал Николай Русев.

„Полетът вървеше нормално, гласът на Вальо беше уверен, сигурен. Докладва че излиза от атака. Гласът му беше сигурен и уверен. Ситуацията се е развила след това и е била много скоротечна”, разказа той.

„Останахме до сутринта, чакахме го с надеждата, че има отказ на радиовръзката. Когато горивото свърши, се надявахме, че се е катапултирал.

След това отидох в дома му. Когато видях семейството му, разбрах откъде тази добрина у Вальо. Не видях укор, не видях обвинения у тях. Не ме попитаха защо. Трябваше да го опазя и да го върна, а те ми казаха: „Благодаря”.

Съпругата му се изправи и ми каза: „Аз зная, с него сме си говорили за риска и аз зная. Ще се оправим”. Не мога да изпитвам чувство на вина, че не съм го опазил”, добави бригаден ген. Николай Русев.

С майор Терзиев работим заедно от 2005 г. познаваме се от много врем. Той е човек, изпълнен с добрина, винаги имаше добра дума за всеки, човек с огромно сърце. Независимо от обстановката, успяваше да намери баланс и помагаше на всеки.

Беше пилот с ювелирна техника на пилотиране”, каза още шефът на авиобазата.  

„Докато има самолети, които се пилотират от хора, това ще се случва. Сигурен съм, че като екип ще преодолеем това изпитание и ще продължим напред. Просто трябва време”, посочи той.

„Не е коректно пред паметта на загиналия майор и пред близките му, да коментирам хипотези. Има комисии, които в рамките на месец ще излязат с най-вероятната хипотеза.

Имаше хипотези, че самолетът се е взривил във въздуха, че ракета се е взривила. Това не са компетентни хипотези на хора, които отдавна са напуснали авиацията. В авиацията няма хипотези. Там не говорим много, там действаме.

Много е жалко, когато бивши министри на отбраната излизат и казват  как са се чувствали пилотите. Ние не сме упълномощили никого. Когато през 2017 г. спряхме да летим, той каза, че сме превратаджии”, подчерта той.  

Ген. Русев каза още, че от началото на годината майор Терзиев има 12 часа и 50 минути нальот. "Така е и с всички колеги в базата", отбеляза със съжаление той.