Все още не е ясно дали през 2017 ще има коледни надбавки. Ако се гласуват допълнителни помощи за пенсионерите, те едва ли ще са за всички, каза финансовият министър Владислав Горанов.

"Прави се анализ и към средата на ноември ще има резултат. Това е и крайният период, в който можем да вземем подобно решение", обясни Горанов, но уточни, че едва ли добавката ще бъде за всички пенсионери, предава Днес.бг.

Социалният министър Бисер Петков също каза, че към момента нищо не може да бъде конкретно обещано, тъй като в момента няма такъв ресурс в бюджета на държавното обществено осигуряване. Според него обаче тази година трябва да се постъпи по-различно, тъй като минималните пенсии са били увеличени.

"Тази година трябва да се подходи по-различно с оглед на това, че групата, която последните години получава коледни добавки - хората с най-ниски пенсии - на практика получиха повишение на минималните пенсии", каза социалният министър.

Бисер Петков коментира и концепцията на социалното министерство за реформа на експертизата на работоспособността на хората с увреждания.

Според нея експертизата на работоспособността, която сега е част от общата медицинска експертиза, ще се обособи отделно. Двете експертизи ще се извършват вече от отделни самостоятелни органи. От министерството на здравеопазването се предлага и нов модел на медицинската експертиза.

"Системата има нужда от дисциплиниране, т.е. контролът да бъде завишен. Защото всичко, което констатираме като порочни практики, е заради недостатъчен контрол", заключи Бисер Петков.