Кметът на Пловдив Иван Тотев изрази задоволството си от вчерашната среща и от присъствието и ангажираността на премиера Бойко Борисов,министри, посланици и културни институции. Това е огромна подкрепа за Пловдив, каза Тотев.  Припомняме, че Борисов откри под тепетата един от най-големите научни форуми, бяха дискутирани и въпроси, касаещи Пловдив като Европейска столица на културата.

Според  него резултатите от срещата са много положителни  най-малко в две направления. Имаме ясен ангажимент по финансирането за Пловдив 2019 с конкретни срокове.  Също така видяхме ангажираността на дипломатическия корпус, който ще участва с допълнително финансиране на различни проекти. Увеличен е и бюджета за Голямата базилика  от 5 милиона на 8.2 милиона лева.  Най-радващата е гаранцията на премиера за средствата, които трябва да получи Пловдив по културната програма, каза кметът.

В момента подготвяме промяна в програмата на финансиране от държавата, която ще се ангажира конкретно с инфраструктурата. А Община Пловдив ще трябва да преразгледа бюджета си и средствата за инфраструктура да отидат за съдържание.  Така например предвидените средства за обекти като кино Космос, галериите на Гладстон и ул. Съборна, площад Централен, ще бъдат извадени от бюджета на Пловдив е ще бъдат предоставени за културно съдържание.  А проектите на въпросните обекти ще бъдат предоставени на Министерството на финансите, каза още Иван Тотев.

Въпросните средства от държавата ще постъпят на три транша – през година, до края на следващата и в началото на 2019-та. Не е изключено да стане и на два, вметна Тотев. Тепърва ще се уточняват сумите по години, а това зависи и от готовността на Общината да стартира проектите. Така например в момента се разглежда казуса с галерията на Гладстон, за която колектив твърди, че притежава авторски права.  Юристите обсъждат вариантите, не е изключено и чисто ново строителство, уточни кметът. Ще разговаряме и с пловдивските художници, защото за нас е важно тяхното мнение. Ще решим как да процедираме, каза Тотев.

Проектът за галерията на Съборна е изпратен, той е за 1.2 милиона лева и предвижда премахване на оградата и плавно преминаване от улицата към зданието, завърши кметът на Пловдив.