След няколко дни, на 17 май, бунтовният град Батак чества своя официален празник, посветен на героите от Априлското въстание от 1876 година.

По традиция, тържествата започват още на 16-ти май вечерта, но тази година такива няма да има. Отменят се както Литийното шествие -поклонение по паметните места от Април 1876, в памет на загиналите в Баташкото клане, така и празничната заря. 

През изминалата седмица, официално съобщение за отмяна на събитията представиха от "Исторически музей - Батак", а днес своя коментар за ситуацията направи и кметът на града Петър Паунов. 

"Скъпи съграждани, общественици и гости на град Батак, 

Изминаха 144 години от бунтовната априлска пролет, когато камбаните заехтяха - "...долу оковите от Родината, искаме свободна и независима българска държава."

След 500 години на робство и мрак, нашите деди тръгнаха на бой с кремъклийски пушки и черешови топчета, срещу една империя, чиите владения се простираха на три континента. 

Те бяха силни, смели и корави мъже, които не се поколебаха да жертват живота си пред олтара на свободата. Батак, Панагюрище, Копривщица и Стрелча, Брацигово и Клисура - отдадоха хиляди жертви, за да я има свободна България! 

Нека не забравяме, че за да градиш настоящето и мечтаеш за бъдещето, трябва да помниш и уважаваш миналото си. Всяка пролет, ние потомните на априлци, отдаваме почит и се прекланяме пред подвига на героите-мъченици за вяра, свобода и независимост. 

ТАЗИ ПРОЛЕТ Е РАЗЛИЧНА! ТАЗИ ПРОЛЕТ Е ОСОБЕНА! СВЕТЪТ, БЪЛГАРИЯ, БАТАК Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ЧРЕЗ ЛИЧНАТА СИ ОТГОВОРНОСТ ДА ОПАЗИ ПОКОЛЕНИЕТО НА ГЕРОИТЕ - МЪЧЕНИЦИ!

Скъпи, съграждани,

На 16.05.2020 година в 11:00 часа в мълчалив поклон, в тишина и смирение ще поднесем венци и цветя в църквата "Света Неделя" и по паметните места от Април 1876 година.

На 17 май, чрез Божествена света литургия ще отправим молитвите си към великомъчениците на Батак за прошка и благоденствие.

Пролетта на 2020 ще остане в съзнанието на всички нас! Децата ни ще помнят различния и трогателен поклон! Ще осъзнаят по-добре смисъла на думите, че да си роден в Батак не е само гордост, но и отговорност!

В тишината на мълчанието ще усетят повече от всякога силата и мъдростта на думите, изказани от Трендафил Керелов: "Чеда мои, свободата и правдата се раждат чрез мъки и страдания. Смъртта за свободата на отчеството е свято причастие. Няма страшна смърт, страшно е робството." И ще разказват в бъднините си"... долу шапките. Напреде ни е Батак..." Батак - светинята българска!

Слава на безсмъртното дело на Априлци! Поклон, дълбок поклон, пред вас герои-мъченици! Нека Божията благодат осени всички ни, нашите семейства й близки" - гласи написаното от кметът на Община Батак Петър Паунов. 

Припомняме, че празникът на града няма да се състои, предвид ситуацията в страната и наложените мерки, които не позволяват струпването на голям брой хора. 

Миналата година стотици граждани и гости на Батак отбелязаха подобаващо 143 години от Априлската епопея и паметта на светите Баташки мъченици.

Не липсваха и туристи, специално дошли да се докоснат до празничната атмосфера, както и да почувстват величието на бунтовния град.

Празненството завърши с пищна заря, която озари небето над централния площад „Освобождение“.

Отменят Литийното шествие в БатакНа 16 май, в бунтовния град Вечният огън ще гори, Венеца на славата ще бъде поднесен

Батак празнува! Зрелищна заря огря небето над историческия градДнес, всеки ще може да посети напълно безплатно Историческия музей, "Балинова къща" и "Шарова къща"