Днес, на 17 май, община Батак чества своя официален празник, посветен на героите от Априлското въстание от 1876 година.

Традиционно, тържествата започнаха още вчера на 16-ти май, а площада на историческия град изпълниха стотици граждани и гости на Батак, които отбелязаха подобаващо 143 години от Априлската епопея и паметта на светите Баташки мъченици.

Не липсваха и туристи, специално дошли да се докоснат до празничната атмосфера, както и да почувстват величието на бунтовния град.

С дълбок поклон всички присъстващи почетоха саможертвата на хилядите загинали за свободна и независима България. 

Честванията по случай 143 години от Априлското възстание в Батак стартираха на 16 май от 18:30 часа с празнична вечерня в старата църква-костница "Света Неделя", отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Историята е отредила този храм да се превърне в светиня за всеки българин, в който без да искаш, излизаш с вдигната глава. Изградена е изцяло от камък, а орехът пред вратата мълчаливо пази спомена за априлската драма...По време на въстанието,  след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак, а градът е изгорен до основи. Две хиляди души, събрани в църквата "Св. Неделя", са жестоко изклани след 3-дневна героична защита под обсада в църквата. 

Точно в 20:45 часа празникът бе официално открит с поднасяне на венци и цветя в храм "Св. Неделя".

Бригаден Генерал Явор Матеев официално посрещна представителните роти от 68-ма бригада "Специални сили", участващи в тържествената заря-проверка.

Към гражданите и гостите на Батак се обърна кметът на общината Петър Паунов, както и пловдивският митрополит Николай. Сред гостите на събитието бяха народни представители, кметове на общини и представители на политически партии.

Празненството продължи с пищна заря, която озари небето над централния площад „Освобождение“, а след това на сцената излезе гост-изпълнител, който се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи. 

Днес, в 9.30 часа започна Архиерейска света литургия в старинния храм „Св.Неделя”, а от 12.00 ч. на пл.”Освобождение”- гр.Батак, гости и жители на града ще могат да се насладят на специална концертна програма. 

Всеки посетител ще има възможността да посети и напълно безплатно Историческия музей, „Балинова къща” и „Шарова къща”.

На 18-ти май 2019 година от 10,30 часа ще се състои майска фолклорна среща „На Баташката чаршия” с участието на Фолклорна танцова формация „БИС” – гр. Батак и танцови състави от страната.

Организатори на събитието са читалище „4-ти май” – гр.Батак и Община Батак, а мястото на провеждане ще бъде пл.”Освобождение” в гр.Батак.

Снимки: Plovdivskamitropolia.bg