Отменят традиционното Литийно шествие в бунтовния град Батак, което всяка година се провежда в памет на загиналите в Баташкото клане. 

Тази година то няма да се състои, предвид ситуацията в страната и наложените мерки, които не позволяват струпването на голям брой хора. 

Официално решението бе съобщено от "Исторически музей - Батак", който въпреки всичко счита за свой дълг да почете загиналите батачани за свободата българска, както винаги до сега. 

На 16 май Вечният огън ще гори, Венеца на славата ще бъде поднесен. На 17 май ще се състои Божествена света литургия в храмът- светиня, при строго спазване на противоепидемичните мерки. 

Ето и какво гласи официалното съобщение, публикувано от "Исторически музей - Батак":

"Приятели, в момента трябва да бъдем отговорни към себе си, към близките си, но и към дедите си! Обществените прояви и събирането на много хора са отменени. Литийното шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г. няма да се проведе, но считаме, че дълг на Исторически музей- Батак е да почетем загиналите батачани за свободата българска, както винаги до сега. На 16 май Вечният огън ще гори, Венеца на славата ще бъде поднесен. Исторически музей- Батак ще поръча венци от името на признателните батачани- потомци. От 11:00 часа малка група от музея, църковното настоятелство, община Батак и комитет „Родолюбие”- Пловдив ще изрази благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник в Батак. Ще минем по стъпките на дедите си, ще се поклоним пред подвига им. Ще изразим благодарността си чрез благодарствен молебен и минута мълчание. Ще приемем и поднесем цветя и венци в църквата „Света Неделя” от признателните българи от цяла България. Ще има вечерня в църквата „Света Неделя”. На 17 май- Божествена света литургия в храмът- светиня. Всички дейности ще проведем при строго спазване на противоепидемичните мерки. Пазете се и бъдете здрави!"

Припомняме, че днес се отбелязват 144 години от Баташкото клане. На 5 май 1876 г., при потушаването на Априлското въстание, е извършено Баташкото клане. То е дело на османски башибозук от съседните села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той получава отличия и повишение от султана.

Батак глава не скланя! Стотици почетоха 143-тата годишнина от Баташкото кланеИ даже преди да познава България светът за Батак проговори!...", бе част от словото на Теодора Пейчинова, директор на ИМ