„Пуших цигара, но я загасих в пепелника”. Това беше единственото, което клошарят Любомир Данчев разказа днес в съда във връзка с пожара, който изпепели тютюневите складове в края на август. 44-годишният мъж допълни за пореден път и че не е виновен за огнената стихия. След това по съвет на адвокатите си заяви, че ще даде обяснения в края на делото. Неговата история съдията ще чуе едва след като бъдат разпитани свидетелите и бъдат представените резултатите от експертизите.

В съдебната зала днес стана ясно, че Данчев няма психически заболявания. Съдебно-психиатричната експертиза, която му е била направена, показала данни за леко умствено изоставане, но не може да се говори за невменяемост, обясниха от прокуратурата. Един от ключовите свидетели по делото – клошарят Лазар Даскалов, пък страда от параноидна шизофрения, но не се води на учет.

Животите на двамата мъже се преплитат в историята за това как се е стигнало до пожара според обвинителния акт, който бе прочетен почти изцяло в съдебната зала. Любомир и преди е живял на четвъртия етаж в сградата, намираща се на улица „Екзарх Йосиф 13”. Той се завърнал там след известно отсъствие, но се оказало, че вече си има „съсед” – свидетелят Лазар Даскалов се бил нанесъл на третия етаж. Пред него Любомир се представил като „Иван”. В съседна сграда живеел трети мъж – Филип Кьофилов.

Любомир и Лазар влизали в „своя” тютюнев склад през пролуки в загражденията на сградата, в която живеел Кьофилов. Стаята на Любомир била разположена над стаята на Даскалов. В нея имало пластмасов кош с найлонова торбичка, в който Любо изхвърлял фасовете от ръчно свитите си цигари, както и изрезки от вестници. Любомир заключвал целия етаж и с катинар, с което достъпът до 4-ия етаж бил възможен само за него. Веднъж дори заплашил с нож Красимир Георгиев, отиващ на гости на Лазар Даскалов, за да не припарва той до етажа, обитаван от Любо.

Освен с пенсията си за инвалидност, 44-годишният бездомен мъж припечелвал като върши услуги на търговци в района, за което получават храна, цигари и дребни суми.

Според обвинителния акт на 20 август Любомир хвърлил незагасена цигара в коша и излязъл от сградата. Отишъл в близката каравана, където помагал като чисти маси. През това време огънят стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци, които поради липсата на свеж въздух в помещението тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата няколко часа по-късно. След това огънят обхванал цялото подпокривно пространство на сградата на ул. „Екзарх Йосиф“13. Впоследствие пожарът обхвана и останалите сгради.

Днес в съдебната зала започнаха и разпитите на свидители. Първите от тях бяха собствениците на "Галакси Инвестмънт Груп", която е стопанисвала единия склад, както и собственика на фитнеса, засегнат от огнената стихия. Делото за изгорелите сгради продължава и утре.

Още по темата четете ТУК

Разследват общински служител за недостатъчно обезопасяване на складовете - четете ТУК

TrafficNews.bg