Явно е, че напрежението между Украйна и Русия се вдига, но не бих казал, че в момента дрънчи на война. Ние искаме деескалация, а ескалацията се повишава. Ние ще бъдем конструктивен партньор на НАТО, като нашите решения ще бъдат базирани основно на анализи и интереса на нашата страна.  Това заяви премиерът Кирил Петков преди срещата на Съвета по сигурността, който ще се проведе днес.

Според него военните кораби в Черно море не са повод за притеснение, тъй като те са разположени по договор от 2016 година с НАТО.

„Надявам се занапред Съвета по сигурност да е единственият орган с който се взимат решения, свързани със сигурността на България . Очаква се днес да анализираме ситуацията и да дадем препоръки на Министерски съвет. След срещата днес трябва да има ясен прочит на ситуацията и нашите следващи стъпки. Мисля, че това е достатъчно и препоръката ще бъде приета в утрешния ден от Министерски съвет, а след това ще отиде и в парламента. Българското общество ще бъде напълно запознато с нашите действия и решенията ще бъдат взимано на база институции, а не еднолични такива“, коментира още Петков.