Договори, сключени от кабинета по оперативните програми в последните два месеца с избрани без търг и конкурс телевизии и радиа, са на стойност 2 170 371 лева. Това сочат данните от публикувана от правителството справка за сключените договори и раздадените средства.

Най-големите суми са договорени с министерството на икономиката, оглавявано от Божидар Лукарски. Неговото ведомство е дало на медии 1 556 646 лв. Министерството на околната среда и водите е раздало 298 329 лева, а земеделското ведомство – 315 396 лева.

Практиката е позната и през годините е предизвиквала редица обществени реакции. Включително вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев преди време заяви, че подобно договаряне на средства директно с медии предизвиква зависимости.

Случайно или не, от публикувания документ за последните раздадени средства става ясно, че раздаването на парите е ставало в седмицата преди първия тур на изборите, а през ноември – вече при подадена оставка на правителството. Според документа, цитиран от КлубZ, най-много пари за последните два месеца са получили двете национални частни телевизии - бТВ и Нова телевизия. Те са сключили договори за по 209 400 лева с министерствата на Божидар Лукарски и Ивелина Василева.

Отделно притежаваните от двете телевизии радиостанции – бТВ радио и Радио Нова Нюз, са сключили договори по програма "Иновации и конкурентоспособност“ съответно за 79 986 лв. и за 39 999 лв. Телевизия България Он Ер също е подписала договор за 59 958 лв. с министерството на Лукарски.

Далеч по-добре обаче се позиционира Канал 3. Освен с министерството на Лукарски, телевизията, която Пеевски поиска да купи, е сключила договор и с ведомството, ръководено от Ивелина Василева. Двата контракта са на стойност 139 320 лв. Освен с двете министерства, Канал 3 е "усвоил" и 59 400 лв от земеделското министерство.

Впечатление правят и сумите, които получава Радио К2 на Илияна Беновска. То печели два договора с Божидар Лукарски и Десислава Танева – съответно по 49 992 лв. и 35 520 лв.

Макар и сред по-малките като гледаемост, ТВ Европа, която скоро смени собствеността си, е подписала три договора в последните дни на правителството на Бойко Борисов. Медийното обслужване, което гарантират на министерствата на икономиката, земеделието и екологията, е на стойност 175 236 лв.

TrafficNews.bg