Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Това показва справка на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г. В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.

По-късно през деня кметът на София Йорданка Фандъкова написа публикация в официалната си „Фейсбук“ страница относно новината за продажбата на къщата-музей на поета. „Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият“, се посочва още в страницата. Според нея къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. „Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов. Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко“, написа още тя.

Жените социалистки от град София също излязоха с позиция по повод продажбата от частен съдебен изпълнител на къщата на Яворов в София. Те се обърнаха към Йорданка Фандъкова с искане Общината да участва в търга и да закупи имота. Те настояват общинските съветници да внесат такова предложение в комисията по култура. Според лидера на БСП Корнелия Нинова къщата музей на Пейо Яворов е паметник на културата. “Яворов е един от най-ярките символи на българската култура и духовност. Призоваваме кмета Фандъкова да направи всичко възможно Общината да придобие собствеността. Тя може да я предостави за ползване на Съюза на българските писатели и това място да не пустее и да не се руши, а да се превърне в средище на българщината и духовността”, коментира още тя, предава Фокус.

По повод новината лидерът на БСП - София Калоян Паргов каза, че реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов е било огромна грешка, която държавата е допуснала преди години. „Държавата трябваше да търси други механизми за обезщетяване на собствениците. Какво по-голямо доказателство за правилността на нашата позиция от това, което се случи с къщата на Яворов? Този лош и срамен пример трябва да е сигнал за управляващите не само в Столична община. Мисля, че е крайно време и Министерството на културата да помисли за трайно разрешаване на проблема със собствеността на подобни имоти и запазването на културно-историческото наследство", коментира Калоян Паргов. Според него сега е много важно да бъдат осигурени средства, с които къщата-музей да бъде ремонтирана.