Кафенета в Шумен работят на принципа на етническа дискриминация и не обслужват клиенти, които са или приличат на роми. Подобни основателни съмнения показа проверка на в. „Монитор“, предизвикана от сигнал на общинския съветник Асен Асенов. Асенов бил потърсен от свой съгражданин от ромски произход, който от години живее в Германия. Това лято се върнал до Шумен и търсил място, където да се срещне със свои приятели. Седнал сам да ги почака в едно кафене, където обаче му отказали обслужване. "Бях с чисто облекло, с чисти обувки, единствено дето съм малко по-черен", обяснява Митко Ж. пред вестника, цитиран от vesti.bg.

Въпросното заведение било полупразно, но сервитьорката не взела поръчката на Митко, а му поискала членска карта. Обяснила, че кафенето работи само с постоянни клиенти и посетители. "Разбрах каква е работата, че съм нежелан в това заведение, и без да правя скандали, без да отговарям на сервитьорката просто се преместих нагоре през няколко кафенета“, разказва потърпевшия.

Впоследствие човека се връща на мястото, заедно с журналист. Двамата са обслужени. Попитана за по-ранната случка, сервитьорката обяснила, че заведението има много клиенти и за постоянните трябва да има свободни места. По думите й, за обслужване на хора без членски карти, сервитьорът можело да бъде глобен с 50 лева. Келнерката обаче не предоставила доказателства за съществуване на подобни карти, а собственичката на заведението не пожелала да коментира казуса по телефона.

Проверка на изданието показала, че много кафенета в Шумен не обслужват роми под различен предлог. Някъде отказът е на база членски карти, другаде чрез табелки „Reserve”, които се махат за подходящи клиенти. Трети начин е обяснение, че свободните маси не се използват поради липса на персонал.

Очаква се емигрантът да подаде съответните жалби, което трябва да породи нужното полицейско разследване на възможните дискриминационни практики в заведенията. За случая е информиран и местния представител на Комисията за защита от дискриминация.