Българите, които работят като лични асистенти в Германия и Австрия са на 4-то място по численост от държавите в Европа. Процентът на лични асистенти, които идват от Източна и Централна Европа е почти 100. Броят в Австрия на работещите професията  е 70 000, а в Германия е много повече. На официална пресконференция се представи европейският проект „БИД- Квалифициране на лични асистенти на възрастни хора на немски език”. Целта е да подпомогне хората изпълняващи тази професия.

„Домакинската работа е една малка част от задълженията. Важна е комуникацията.”, каза д-р Матиас Унг представител на Института за междукултурна комуникация в Дюселдорф. Той подчерта необходимостта личният асистент да знае немски.

Освен подобряване на работната среда знанието на езика повишава и заплащането. Средната заплата на месец е около 800€, а когато се знае немски тя се качва над 1000€. За да се улесни дейността на личния асистент проект БИД включва изработване на самоучител по немски език, който е специализиран само в областта  на професията.  Материалите не са за начинаещи, а за хора, които вече имат някаква основа. Могат да се четат онлайн от дома или работното място. Приложени са също така и информационни досиета, които да улеснят и заминаването на желаещите.

Проектът е в продължение на 2 години и е на стойност от 320 000 хил. евро. Основната част от финасирането е от Европейската комисия, а 25% предостават страните участници. След като Пловдив стана европейска столица на културата това е първото голямо европейско събитие.

Олга Даскалова, TrafficNews.bg