Има усложнение при работата по по източване на цистерните от влака в Хитрино, каза преди минути Румяна Бъчварова. Процесът е сложен и опасен, а целта е композицията да бъде обезвредена. Не става ясно операцията колко време ще продължи. 

Още снощи е имало теч от една от цистерните, стана ясно изявленията на Кризисния щаб, който се намира в момента на мястото на почерненото село. Властите призовават гражданите да не опитват да пробият блокадата край бедстващото село Хитрино заради повишена опасност за живота и здравето им. Ситуацията с цстерните с пропан бутан и полипропилен, които дерайлираха вчера в селото, се е изострила през нощта, има изтичане на газ от нови две цистерни и властите очакват районът да бъде обгазен.

За това предупредиха на брифинг извън опасната зона вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов.

Опитваме се да вземем решение, което е най-малко рисково, каза още министър Бъчварова. 

Регистриран е опит за пробив на блокадата, която е организирана в момента в селото. Най-вероятно човек от Хитрино е опитал да нахрани животните си. От кризисния щаб призоваха всички жители на Хитрино да не правят опит да пробиват блокадата от жандармерия.

Оперативно-следствените действия в Хитрино продължават. Всички жители на селото са напуснали домовете си. Хората от населеното място са настанени при свои близки или роднини, а в кризисния център в Шумен - 14 души, три от които са деца, отбелязват от пресцентъра на полицията в областния град.

Екипи на полиция и жандармерията са разположени в селото, за да осигурят охраната на домовете на хората от евентуални посегателства. Трудноподвижните жители на Хитрино са настанени в болницата в Шумен, за да има постоянно наблюдение над тях, уточняват от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Има готовност да се осигурят фургони на хора, които са останали без жилища, допълват от пресцентъра на полицията в областния град.

TrafficNews.bg