И последната цистерна от дерайлиралия влак напусна Хитрино.

 Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова вече съобщи, че този следобед жителите на селото ще могат да отидат до домовете си. Достъпът няма да е за всички наведнъж, а ще е по график, определен от кмета и общинския щаб. В селото ще влязат и експерти, които да установят дали има  наслагване на газ по приземните етажи. 

От транспортното министерство съобщиха, че кука от теглич е пробила една от цистерните от композицията и затова се е стигнало до взрив.  

Влакът е тръгнал в 0.10 от гара Дружба, до "Нефтохим". Имало е 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути.

"На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч. Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, не е установено понижаване на налягането във въздухопровода. Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар", съобщи транспортният министър в оставка Ивайло Московски в Народното събрание. 

"Няма данни инцидентът в Хитрино да е заради проблеми в железопътната инфраструктура", заяви той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg