В рамките на следващите дни ще протече протестно шествие на жителите на едно от най-големите села в Пловдивска област - с. Труд, което е на 4 км от Пловдив. С проблема на хората ви запознахме още вчера. Сега те изпратиха до редакцията ни обръщение, което публикуваме без редакторска намеса. 

Без съгласието на населението през 2014 г., само на 260 м от жилищен квартал и 40 м от „Гробищен парк“ в с. Труд,  се построи „ЦЕНТРАЛА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРО И ТОПЛОЕНЕРГИЯ ОТ БИОМАСА“. Фирмата инвеститор проведе информационна кампания под формата на печатни материали, в която обещаваше на населението дейност без шум и миризми - ЛЪЖА, 50 работни места - ЛЪЖА, по-хубава и нова инфраструктура - ЛЪЖА. Обещаха, че централата ще преработва селаж и нищо друго - ЛЪЖА! ИСТИНАТА вече втора година ни буди нощем с миризми, шум и вибрации. В момента освен селаж, преработват и оборска тор. Сега се подготвят да преработват  Алкохолни ферментации, бирена мая, джибри, отпадъчни материали от хранителната промишленост, вкиснати плодове и зеленчуци, трупове на животни и т.н. Списъкът е много дълъг!  

Централата има непрекъснат цикъл на работа и за нас и семействата ни няма почивен ден. Вибрациите и шумът са осезаеми в малките часове на денонощието и възпрепятстват качествения и пълноценен нощен сън. Възрастните хора страдат от повишено кръвно налягане и силно чувство на тревожност в следствие на вибрациите.

Трафикът на тежкотоварни машини снабдяващи дейността на централата е денонощен и преминава покрай училище, детска градина, детска ясла, читалище, детска кухня, пенсионерски клуб. След тези машини се носи ужасна и продължителна смрад! Изпускат по улицата боклуци!

В един от най-топлите месеци Август, когато хората са в отпуска и могат да се радват на домовете и семействата си, сме ЗАТВОРЕНИ зад прозорците и стените на домовете си - СМРАДТА Е НЕТЪРПИМА! Тя е тежка, задушлива, постоянна! Пропива се в домовете, в дрехите, в кожата!!! Така е целогодишно и денонощно! 

Ние, населението на с. Труд, бяхме безцеремонно поднесени в жертва на частни интереси! Никой не ни зачете за фактор! Никой не помисли как се живее в тази смрад на фекали. Бяхме продадени и безцеремонно излъгани. Миналата година поради жалби на множество жители се направиха няколко проверки, които заключиха, че по документи всички е изрядно и се приключи до там. А миризмите, а шумът? В кой документ да ги опишем?

Поради тези причини на 16.07.2016 г. се проведе Общоселско събрание под патронажа на кмета на с. Труд и с пълно мнозинство се избра „ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ“, който уведоми всички правоимащи институции, че трудчани са на прага на ЕКОКАТАСТРОФА. Вече месец никой не ни е потърсил с отговор и не е предизвикал среща с цел решаване на проблема. Фирмата собственик многократно е уведомявана и по телефона и чрез писмо, че трови въздухът на селото. Реакция няма!

Сега се обръщаме към вас, с молба за помощ! Дайте ни гласност, помогнете ни да покажем на „бизнесмените“ и техните помощници във властта, че ние не сме инструмент, а хора! Хора, които са строили домовете си със сетни сили и средства и сега, когато правят животът ни равен на живота в гето, няма да стоим равнодушни!

Надяваме се, че Вие няма да преместите нашият проблем в другото чекмедже, както правят институциите, а ще дадете гласност!

Още новини ТУК

TrafficNews.bg