Десетки бивши и настоящи военни се стекоха в село Ягодово за традиционната среща на Съюза на българските парашутисти. На ежегодната сбирка, насрочена за събота /22.06/, те отпразнуваха празника и обсъдиха актуалните събития в областта на отбраната на страната и тероризма.

На предходната си сбирка през миналата година, мъжете достигнали до съгласие за обединяване на двата съюза на парашутистите в България. Понастоящем се обсъждат последващи крачки по изграждане на единна структура на организацията, след като наесен решението им бе съобщено официално.

На срещата присъстваше командирът на 68-ма бригада на специализираните сили Явор Матеев, който обясни, че няма държава с имунитет към тероризма. Мерките, които трябва да се предприемат, са засилване на координацията и комуникацията между отделните страни и извършване на обстойни проверки на лица, заподозрени в подривна дейност.

По–скоро военна полиция, от колкото армията, трябва да е готова за реакция при терористични атаки, уточниха военните. Като външна страна за Европейския съюз, България следва да охранява засилено границата с Турция и към момента се справя успешно с нелеката задача.

Военните изказаха разочарование по отношение на състоянието на армията. Въпреки че връщането на казармата е тема набрала сила в публичното пространство, мъжете посочиха, че едва ли това е осъществимо. Предложиха обаче да се интегрира кратко военно обучение в училищната програма на гимназистите. 

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg