Ако минималните пенсии се вдигнат на 300 лева, каквато е идеята на патриотите, това би коствало на бюджета около 1,5 млрд. лева допълнително. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите в оставка Владислав Горанов.

Думите му дойдоха след заседанието на правителството - това бе и последното събиране на кабинета "Борисов", чийто живот продължи две години и 9 дни. В 14:00 часа започват и дебатите за подадената оставка на кабинета след изборната загуба от неделя.  

Горанов обясни и колко би струвало, ако се приеме идеята на БСП за премахване на плоския данък, пише vesti.bg. По думите му това ще доведе до загуби в размер на 1,236 млрд. лева. Около 3 млрд. лв. ще са щетите за бюджета, ако бъдат изпълнени исканията на БСП и Птариотичния фронт.

В тези 1,5 млрд. лв. за минималните пенсии не влиза пропорционално увеличение на останалите пенсии. В момента средната пенсия за страната е около тази сума, а за 2017 г. е предвидено да е 341 лв.

Възможни са популистки упражнения с бюджет 2017, предупреди Горанов още преди няколко дни. Стана ясно и че е имало предложения проектюбюджет 2017 да бъде изтеглен, но мнозинството в ГЕРБ и в управлението е взело решение да стане. Предложението за финансова рамка за догодина мина на първо четене.

TrafficNews.bg