Крайният срок за подаване на уведомления за организиране на пунктове за изкупуване на охлюви на територията на инспекцията е до 1 май 2016 г., информира РИОСВ – Пловдив. Периодът за събиране и изкупуване на живи мекотели за търговски цели или фермерско отглеждане е от 10 май до 30 юни включително.

Пунктовете трябва да бъдат оборудвани с хладилно помещение, калибровъчно сито с диаметър на отворите 28 мм, какъвто е минималният размер на събираните и изкупувани охлюви, и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране. Отговорниците на пунктовете са задължени да връщат незабавно в природата предадените маломерни охлюви.

В срок до 25 април фермерите, които отглеждат охлюви, трябва да декларират наличните количества в РИОСВ – Пловдив. До 5 юли износителите са длъжни писмено да заявят в екоинспекцията всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода от 10 май до 30 юни, както и мястото на съхранението им.

Експерти на РИОСВ – Пловдив ще извършат проверки дали не се събират и изкупуват маломерни охлюви, както и дали изкупвателните пунктове отговарят на изискванията на Закона за биологичното разнообразие. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. За физическите лица глобите са в размер от 100 до 1000, а за юридическите – от 200 до 5000 лв.

Още новини четете ТУК

TNS.bg