Електронно централизирано класиране за прием на ученици в първи клас предвижда Община Пловдив от следващата година. Условията и критериите са залегнали в Новата наредба за приемане на първокласници, която трябва да бъде приета от ОбС.

Решението е взето след среща между представители на администрацията, директорите на училищата и Регионалното управление на образованието – Пловдив, съобщава Дарик. При централизирания електронен прием желанието на родителите е основният критерий. Само при наличие на повече кандидати, отколкото са местата, ще са с предимство децата, които живеят в близост до определено училище.

От администрацията се обосноват, че решението да бъде въведено електронно централизирано класиране за прием в първи клас е продиктувано и от успешното внедряване на електронна система за прием в детските заведения на града.

Родените през 2010 година малчугани предстои да постъпят в първи клас през 2017/2018 учебна година. Тези деца са приети в детските градини чрез електронно централизирано класиране. Това е предпоставка родителите да имат опит с електронно подаване на заявления за участие в класиране и да не бъдат затруднени от новите въведения.

Проектът за електронен прием в първи клас в общинските училища в града ще бъде достъпен за всички на сайта на Община Пловдив.

Предстои изработването на системата.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg