Единственият вариант дете да произведе изстрел с пистолет „Глок” е то да го получи зареден с патрон в цевта, категорични са експерти. След инцидента във Виноградец, при който смъртоносно беше прострелян Наско Тонкев, тъкмо 6-годишно момченце беше посочено като произвело фаталния изстрел. 

Експеримент на bTV показва, че се изисква сериозно усилие, за да може пистолетът да бъде зареден, а и за да произведе изстрел след това. Пистолетът на председателя на Общинския съвет на Септември Лазар Влайков е „Глок” с механичен предпазител на спусъка. За да произведе изстрел, трябва да е натиснат докрай. „Ако само закачам спусъка отстрани, не мога да го натисна. Виждал съм хора, най-вече дами, които не могат да заредят оръжието”, коментира оръжейният експерт Стоян Пальов.  Теорията му напълно се доказва на стрелбището. Семейството на убития Наско Тонкев е убедено, че не 6-годишният Юри е стрелял.
Същия въпрос поставя и Георги Маринов, експерт по оръжията и вещо лице към СГС, който е подготвял множество съдебни експертизи.  Според него е много трудно детска ръка да успее да стисне толкова силно, така че спусъкът да извърви целия ход до произвеждане на изстрела.  По думите на експерта, ако този, който първоначално е стрелял, след това е предал пистолета на детето, по детските ръце би трябвало да има по-малко барутни частици. Не е изключено обаче детето да стреляло с помощта на възрастен.

Само заради това Лазар Влайков може да бъде осъден от 2 до 8 години затвор, а прехвърлянето на отговорността върху дете не е изход от ситуацията.  Според Маринов прехвърлянето на вината върху детето по никакъв начин не освобождава Влайков от отговорност, а един такъв акт ще остави отпечатък върху целия живот на момчето.

Какво казаха оръжейните експерти пред TrafficNews.bg. – четете ТУК