Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието с гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и независими. "За" гласуваха 126 депутати, 66 бяха "против" и 17 се въздържаха.

Против бяха 37 депутати от БСП, 20 от ДПС, 7 от "Атака", един от Реформаторския блок (Атанас Атанасов) и двама независими. С "въздържал се" гласуваха 6 депутати от Реформаторския блок, 7 от Патриотичния фронт и 4 от "Български демократичен център" (БДЦ).

Веднага след гласуването, което беше заедно с оставката на Христо Иванов, Захариева положи клетва пред депутатите.

Кандидатурата на Захариева беше представена от вицепремиера Меглена Кунева, която прочете биографията, без да мотивира решението на правителството. Номинацията беше представена от ресорния вицепремиер, заради отсъствието на премиера Бойко Борисов, който все още е в Брюксел за заключителното заседание на Европейския съвет. При избора на Захариева  в пленарната зала бее почти целият кабинет на Борисов, включително и министърът в оставка Христо Иванов.

Дебатите се фокусираха колкото върху личните и професионални качества на Екатерина Захариева, толкова и върху преформатираното мнозинството, което я избра за правосъден министър. Въпросът за предсрочни парламентарни избори, заради институционалната криза и невъзможността да се гарантира стабилност, беше поставен и от лидера на ДПС Радан Кънев, и от лидера на ДПС Лютви Местан.

Междувременно председателят на парламента Цецка Цачева отстрани от днешното пленарно заседание независимия депутат Георги Кадиев.

Причината беше, че той влезе в диалог с министъра на земеделието Десислава Танева по време на дебата за избор на нов правосъден министър и въпреки че Цачева му отне думата, остана на парламентарната трибуна и продължи изказването си, предава БТА.

Още новини четете ТУК

TrafficNewS.bg