С понижаването на температурите възможностите за разходки през уикенда се ограничават все повече. Вече сме обиколили планините и сме релаксирали по плажовете, но въпреки това все още има къде да отидем и какво да видим. Балканските страни предлагат безброй възможности не само за дългосрочни екскурзии, но и такива за ден.

Туроператорите се надпреварват с оферти за еднодневни почивки в най-близките градове в Гърция, Македония, Сърбия, та дори и Румъния. Цените на туровете варират от 20 до 40 лева и в повечето случаи се тръгва в ранни зори и се връща в късни доби. Пазаруване в Солун и Александрополис, похапване на локум в Одрин, разходка до Ниш и Пирот или столицата на Македония, а за по-издържливите се предлага и екскурзия до Констанца и Мамая.

Одрин /Турция/

Само на 113 км от Пловдив се намира турският град Одрин! Градът се слави като шопинг дестинация, но е и чудесно място, на което може да се опитат някои от най-прословутите турски специалитети. Туроператорите предлагат възможност за еднодневен тур до града, който за пловдивчани излиза от 22 до 25 лева. Комбинацията между Одрин и Истанбул за два дни пък излиза от 85 до 100 лева.

Много пловдивчани избират дестинацията, за да си закупят различни перилни препалати и други домакински пособия, които в турския град са на много по-изгодни цени в сравнение с България.

Одрин може да се похвали с три големи търговски центъра, от които единият съвсем нов. Брандовете на световни марки могат да бъдат открити сред многообразието от стоки, а цените са повечето от атрактивни. 

Селището разполага и с богата история, което го прави добър избор за културен туризъм. Двете български духовни светини в Одрин – храмовете “Свети Георги” и “Свети Константин и Елена”, са единствените две запазени православни църкви в Одрин, където е имало десетки църкви – и български, и гръцки, но поради исторически обстоятелства са останали само двете български. 

Други културно-религиозни паметници са Ески джамия и джамията Селимие, която е и най-голямата гордост на Одрин. Селимие, според някои мнения, превъзхожда по-хубост и внушителност дори "Света София" в Истанбул, която е призната за едно от най-високите постижения на архитектура.

Александропулис и Солун /Гърция/

Въпреки че времето вече не е подходящо за плаж, южната ни съседка все още има какво да ни предложи. Солун и Александропулис са два красиви града, в които може да се разходите и да разгледате забележителности или просто да си напазарувате. В добавка към това е и гръцката кухня, която винаги е на ниво.

/Александропулис/

Солун е на 224 км от Пловдив, а  Александропулис на 219 км. Цената на организирана еднодневна екскурзия до един от двата града варира около 30 лева, но в повечето случаи автобусите тръгват от София. Тъй като преминават през граничен пункт Кулата, който е по-близо до столицата, ако сте с кола обаче може да минете и през Маказа и Златоград, откъдето ще ви е по-близо.

/Солун/

Пирот и Ниш /Сърбия/

Двата сръбски града също са изключително близо до границата. Туроператорите предлагат и екскурзии, в които се посещават и двата града, и струват около 25 лева. Ниш е на 319 км от града под тепетата, а Пирот на 239 км. Често екскурзиите са комбинирани с посещение на Нишка баня или Дяволския град.

/Ниш/

/Пирот/

Македония

В Македония могат да бъдат посетени безброй дестинации само за ден. Освен Охрид и Скопие могат да бъдат разгледани много красиви местности и манастири. Македонската столица е само на 274 км от Пловдив. Цената на екскурзия от София до Скопие излиза около 24 лева, а в листите на туроператорите има и безброй други оферти като например – разходка до Осоговския манастир, която струва само 17 лева.

/Скопие/

Констанца и Мамая /Румъния/

Констанца е най-големият пристанищен град на северната ни съседка. В древността градът е бил гръцка колония, наречена Томис. Панорамна обиколка: Пристанището, Казиното – „перлата на града”, построено в началото на XX век в стил арт нуво.  


Мамая пък е най-големият курорт на румънското крайбрежие, изграден на ивица суша, между Черно море и езерото Сютгьол, на острова в езерото се смята, че е погребан римският поет Овидий. Цената на екскурзиите до двата града също излиза по-малко от 30 лева, но с уловката, че тръгването е от Варна, Бургас или Добрич.