Държавата не е превела дължимите досега 2,5 милиона евро за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г., съобщи на пресконференция фондация "Пловдив 2019".

Това са 500 хиляди лева за 2014 г., 750 хил. за 2015 г. и 1 250 000 за 2016 г., част от общата сума за подготовката на събитието, отпусната с решение на Министерски съвет, пише Dariknews.bg. Ще внесем до Общинския съвет, който трябва да направи питане за изплащане на тази субсидия от страна на Министерство на културата", каза членът на управителния съвет на "Пловдив 2019" Мариана Чолакова, цитирана от агенция "Фокус".

Изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски опроверга опасенията, че Пловдив може да загуби престижната титла след пожара в архитектурния ансамбъл в тютюневото градче. От "Пловдив 2019" уточниха, че проектът за обживяване на мястото, заложен в успешната кандидатура, не включва намеси в сградите, които са частна собственост, а акции в публичното пространство. Предвидените за тях средства са в размер на 1 млн. евро, а времето на осъществяването им 2018 и 2019 г. В досегашните разговори за проекта собствениците на изгорелите складове не са участвали, казаха още от фондацията. 

"Пловдив 2019" още възнамерява да организира международна конференция с участието на експерти на световно ниво, за да бъдат инициирани промени в Закона за паметниците на културата.

Европейска столица на културата е национална, а не само пловдивска кауза. Това заяви пред Българското национално радио сутринта Асен Асенов, директор на фондацията за култура и изкуство "Едно", която организира седмиците на танца, дизайна и архитектурата в града. Коментарът му също бе по повод призивите в социалните мрежи титлата на града да бъде отнета и изказването на кмета на Пловдив Иван Тотев, че това е софийска конспирация, причинена от завист.

Според Асенов София оказва сериозна подкрепа на бъдещата Столица на културата, а целият културен сектор трябва да обедини усилия за участие в това престижно за страната събитие. Асенов призна, че общината все още няма необходимата инфраструктура, но задачата не е само по нейните сили. Асенов още смята, че за да се приложи опцията за ипотекиране на паметник на културата, за който собственикът не се грижи, общината трябва първоначално да вложи свои милиони в ремонта.

TrafficNews.bg