От 9 до 16 септември два американски самолета ще участват в охраната на българското въздушно пространство, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след заседанието на кабинета.

Мисията е мирновременна и е приета по инициатива на нашите партньори от НАТО. Охраната на въздушното ни пространство от бойни машини на САЩ ще е напълно безплатна за България и ще се прави съвместно с наши самолети, допълни Ненчев, цитиран от БТА.

България може и сама да пази въздушното си пространство и има нужните изтребители МиГ 29, посочи министърът. През ноември ще получим още два двигателя за тези изтребители - тоест общо шест, и ще имаме още три изправни МиГ 29.

С решение на МС бяха отпуснати 69 милиона лева, с които ще придобием допълнително десет ремонтирани двигатели или общо пет допълнителни самолета МиГ 29 ще имаме в рамките на тази година, каза той.

Не е отпаднала възможността за договор с Полша за съвместна охрана на въздушното ни пространство, но ще е предмет на допълнителни разговори, допълни министърът.

Напускането на ген. Румен Радев няма да се отрази на преговорите за покупка на нови изтребители. Надявам се още в рамките на тази година да има договор за самолети и те могат да са в страната още в края на 2018 година, каза Ненчев.

Правителството ще предложи генерал Цанко Стойков - военен аташе на България в САЩ, за поста командващ на ВВС, съобщи още министърът.