Министри най-лесно се слагат, защото и лесно се махат, затова те - последно - даже им казах най-добре на 3-ти май. Така Бойко Борисов издаде още преди няколко дни кога ще бъдат ясни имената на министрите в новия кабинет.

Припомняме, след срещата на ГЕРБ с Румен Радев, с която завършиха консултациите на президента с парламентарните сили, Борисов каза, че на консултациите са запознали президента с тежките преговори по съставяне на правителство. Имайки поуки от предишни години, се опитваме в коалиционното споразумение да изчистим всички детайли и да проиграем всички конфликтни ситуации по време на едно управление, за да може то да бъде стабилно в рамките на четири години, допълни лидерът на ГЕРБ.

Междувременно стана ясно, че рокади в последния момент преди коалиционните партньори да обявят поименния състав на третия кабинет "Борисов" изпращат бившия председател на парламента Цецка Цачева в правосъдното министерство.

Доскоро смятаната за сигурен правосъден министър Екатерина Захариева пък ще поеме Министерството на външните работи.

Най-актуалната номинация за министър на вътрешните работи е на депутата от ГЕРБ Валентин Радев, пише Mediapool. Миналата седмица за поста бе обсъждан бившият зам.-министър на вътрешните работи от кабинета "Борисов 2" Филип Гунев, но било преценено, че е прекалено реформаторски настроен. Обсъждан е и Калин Георгиев, бивш главен секретар на МВР от времето на Цветан Цветанов, който обаче не пожелал да поеме политическия пост. В първоначалния етап на преговорите е била разглеждана дори възможността начело на МВР да застане председателят на ВАС Георги Колев, чийто мандат на поста изтича тази година.

За МВР е сигурно, че ще е под контрола на Цветан Цветанов, твърдят източници от партията.

Най-голямата засега изненада обаче е, че Лиляна Павлова, която бе строителен министър в двете предишни правителства на Борисов, може и въобще да не е член на новото правителство.

В кабинета няма да попадне и депутатът от ГЕРБ Румяна Бъчварова, която в преходния мандат бе вицепремиер и министър на вътрешните работи. Най-вероятно тя отново ще оглави кабинета на министър-председателя както в първото правителство на Бойко Борисов.