Мюсюлмани изразиха загриженост, че празникът Курбан байрам тази година се пада на 11 септември, точно на 15-годишнината от нападението на Ал Кайда срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон. Докато милиони мюсюлмани по целия свят ще се подготвят да отбележат този празник, американските мюсюлмански лидери предупредиха, че хората могат погрешно да изтълкуват отбелязването на Байрам като отпразнуване на атентата, при който загинаха близо 3000 души. 

Хабиб Ахмед, председателят на Ислямския център в Лонг Айлънд, заяви за Ню Йорк Таймс, че някой „може лесно погрешно да реши“ и хората биха могли да кажат „вижте мюсюлманите празнуват 11 септември“, пише pastir.org. Според правозащитни организации нападенията и заплахите срещу мюсюлманите са нараснали.

Курбан байрам е характерен с курбаните, които се принасят в жертва в името на Аллах. Смисълът на курбана не се състои в коленето на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото му. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля.

През тези дни на преден план излиза и взаимната помощ между мюсюлманите, богатите са задължени да колят курбан и така подпомагат бедните.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg