Арестуваните заради корупция преди три дни митничари от граничния пункт „Капитан Андреево” всички до един бяха освободени под гаранция след 10-часово заседание на Специализирания съд днес, съобщи Нова телевизия. 4-ма от тях ще платят за свободата си по 20 000 лева, двама - по 5000 лева, а останалите 8 - по 10 000 лева.

Магистратите решиха да пуснат служителите под гаранция с мотивите, че няма опасност да се укрият и няма данни да проявяват агресия или да оказват натиск върху свидетели. Според съда има доказателства, че корупцията на "Капитан Андреево" е повсеместна, но митничарите не могат да бъдат задържани само заради сериозния обществен отзвук.

Единият от обвиняемите разказа пред съда, че по време на спецакцията на „Капитан Андреево” е бил в болничен. Позвънила му дъщеря му, която му казала, че в дома им има обиск. Там са намерени евро, долари и английска валута, които митничарят обясни с предстоящо пазаруване в Гърция. Парите пък били заем от неговия зет. Друг митничар обясни, че средствата, намерени у него, са всъщност вноска за ипотека.

Общата стойност на сумата, открита у 22-мата задържани в неделя, е над 150 000 лева. Иначе осем от общо 14-имата, които досега бяха в ареста, обясниха, че имат здравословни проблеми. Едни се оплакаха от болни родители, други - от сърце, а трети - от диабет.