Първите 30-градусови стойности на термометъра станаха факт. В Пловдив днес бяха отчетени точно 30 градуса на сянка. Живакът се покачи до тези стойности в следобедните часове, а усещането на слънце бе и за по-топло време. А дали жегите ще продължат. Утре синоптиците прогнозират термометрите да покажат и по-висок градус.

Топлото време ще се задържи до петък, но уикенда ще посрещнем с превалявания от дъжд и захлаждане.

Месец юни ни очаква променливо време. Най-ниските температури през юни у нас ще са между 9 и 14 градуса, а най-високите - между 30 и 35 градуса.

На 2-3 юни от север ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните за периода. Въздушната маса над страната ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и градушки.

В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните, повишение се очаква през последните дни от десетдневието, когато на места максималните температури ще достигнат до 35 градуса.

През периода 12-15 юни има вероятност за по-значителни валежи и гръмотевични бури. Повече слънчеви часове и на по-малко места ще са преваляванията през втората половина от десетдневието.

През първите дни от третото десетдневие температурите относително ще се понижат. Отново ще се създадат условия за превалявания и гръмотевична дейност. Относително по-стабилно с повече слънчеви часове ще е времето през последните дни от десетдневието, когато и температурите ще се повишат.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. През месеца често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките.

Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дни валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години в планините вали и сняг през юни. В същото време през месеца има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическата справка показва, че в началото на юни слънцето изгрява в 5 часа и 51 минути, а залязва в 20 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 7 минути. 
В края на юни слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, а залязва в 21.00 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути.