Точно в 06:30 ч. тази сутрин настъпи официално астрономическата пролет (пролетно равноденствие). Така че - Честита първа пролет на всички от екипа на TNS.bg! Тъй като 2016 г. е високосна, поради допълнителната дата 29 февруари, изглежда сякаш, че пролетта подранява с един ден – вместо на по-традиционната за нейното начало дата 21 март, тази година тя започва на 20 март, и то рано сутринта, съобщават от БАН.

Доста интересна тема е как древните астрономи са се опитвали да регистрират моментите на равноденствията, с цел определяне на продължителността на слънчевата (тропичната) година.

Счита се например, че Хипарх, живял около 150 г. пр. н. е., е ползвал елементарен, но практичен уред за тази цел – т. нар. екваториален пръстен. Този пръстен (или по-скоро обръч) е можел да се накланя и фиксира на определен ъгъл, чрез подходящо окачване към държаща го стойка. Хипарх фиксирал така наклона на пръстена, че той да лежи в равнината на небесния екватор. Тази настройка той вероятно е правил нощем, ориентирайки се по звездите на екваториалните съзвездия.

С наближаването на датата, около която се е очаквало да настъпи пролетното или есенното равноденствие, Хипарх е следял дали през деня настъпва момент, когато Слънцето осветява пръстена точно отстрани, така че едната му половина изцяло да засенчва вътрешността на другата му половина. Ако настъпвал такъв момент, то значи, че Слънцето тогава е пресичало небесния екватоор, т.е. точно тогава то било в точката на пролетното или на есенното равноденствие.

Счита се, че по него време и по-късно са конструирани още по-сложни инструменти – армилярни сфери и др., макар познатите ни запазени образци на такива да са от доста по-късно време. Предполага се, че това е ставало не без приноса на Ератостен, известен най-вече с това, че е изчислил правилно меридианната обиколка на Земята.

След обяд над цялата страна ще е предимно слънчево с максимални температури от 6 до 8 градуса, съобщиха от НИМХ-БАН.

В сутрешните часове преваляванията в Източна България ще спрат. Около обяд и облачността ще се разкъса и ще намалее. След обяд над цялата страна ще е предимно слънчево.

Ще духа слаб вятър от север-североизток, който по-късно през деня временно ще се усили и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са от 6 до 8градуса, в североизточните райони до 11, 14 в западната половина от страната.

Над планините облачността ще е разкъсана, в масивите от Западна България - до предимно слънчево. Ще бъде ветровито, с умерен, по високите и открити части и силен северозападен вятър.

Още новини ТУК

TNS.bg