Най-честите нарушения на мерките срещу COVID, които здравните инспектори откриват по Черноморието, са липса на лични предпазни средства и надвишаване позволения капацитет в заведения, търговски обекти и обществен транспорт. Това съобщиха за TrafficNews от РЗИ-Бургас и напомниха, че засилените проверки, наложени поради влошаване на епидемичната обстановка, продължават.

От началото на сезона здравната инспекция е извършила над 2316 проверки, самостоятелно и съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните и ОД на МВР. При тях са съставени 47 акта за административни нарушения и са изготвени 39 предписания.

Често обаче се случва, по време на проверка, инспекторите да се натъкват на персонал, който започва да се крие или да се привежда скорострелно в изрядност. Част от гостите в заведенията и обектите пък се разотиват, споделят пред TrafficNews от РЗИ.

Всички обекти биват проверявани регулярно. Необходимо е самосъзнание при всеки, че пазейки себе си, пази и близките си. Ние се стремим да контролираме спазването на противоепидемичните мерки, но няма как до всеки човек да сложим инспектор, който да го контролира. Има Заповед и тя трябва да се спазва, това е в основата на овладяване на пандемията от COVID-19“, допълва д-р Георги Паздеров, директор на здравната инспекция в Бургас.

На фона на това търговци и ресторантьори по Южното Черноморие споделят пред TrafficNews, че към момента проверките преминават спокойно и без напрежение.

Хотелиери пък информират, че потокът от туристи чувствително е намалял. Това те отдават не на притеснението от новата вълна на COVID-19, а на лошото време, което съпроводи последните дни на август. Те обаче очакват да закрият успешния летен сезон 2021 с още една туристическа „вълна“ покрай предстоящия уикенд, след който книгите с резервации остават празни.