Върховният административен съд разпореди повторно броене на пликове и бюлетини за референдума в 44 секции. Това ще се случи чрез математико-статистическа експертиза, която днес съдът възложи на три вещи лица. Срокът, който имат те за изпълнение, е 10 дни.

Преди да започне повторното преброяване обаче Слави Трифонов трябва да внесе депозит от 12 000 лв. за изготвяне на експертизата.

Съдът задължи Централната избирателна комисия да осигури достъп в сградата си на експертите до всички изборни книжа, включително пликовете и бюлетините от 44-те секции. Вещите лица също така трябва да уведомят шоумена кога ще ходят в ЦИК, за да броят пликове и бюлетини, за да може той да присъства.

Малко над 12 000 гласа не достигнаха на референдума, за да се превърне в закон. Това стана ясно от официалното решение, с което Централната избирателна комисия обяви резултатите от националното допитване. 

При изчисляването на вота ЦИК е взела предвид най-високото число - броят на намерените в урните пликове. В общо 345 протокола са открити грешки, които обаче не биха могли да се отразят на резултатите от вота, категорично заявиха от ЦИК.

TrafficNews.bg