Най-старият зимен курорт в България - Боровец, започва поетапно отваряне на ски зоната. Банерът "Borovets is Open" на новия ски сезон ще скъса на 19 декември (събота) легендарният български скиор Петър Попангелов младши, а диджей и хубава музика ще подгряват настроението на гостите в курорта през целия ден, съобщава standartnews.com. И за да са още по-приятни емоциите на гостите в курорта от "Бороспорт" обявяват, че ползването на лифтовете на 19 декември ще е безплатно за всички.

Първите писти, които ще бъдат отворени за най-нетърпеливите скиори и сноубордисти са: "Попангелов" (бивша "Ястребец 2") , "Ситняково 1", част от Ситняковски път, "Сухар", "Рила" и "Ротата", а лифтовете, които ще ги обслужват са: кабина "Ястребец", четириседалков лифт "Ястребец Експрес" , четириседалков лифт "Ситняково Експрес" и влекове "Ситняково", "Рила" и "Ротата".

За нощно каране ще са отворени Ситняковски път, писти "Рила" и "Ротата" с лифтове "Мартинови бараки", влекове "Рила" и "Ротата".

Кабина "Ястребец" и четириседалков лифт "Ситняково Експрес" ще са на разположение на всички любители на планината, независимо дали са със ски и сноуборд или просто са решили да се разходят в снежна Рила!

На първи спускания ще могат да се порадват и фрирайдърите, като обаче специално за тях от "Бороспорт" предупреждават, че снежната покривка на места е все още доста тънка и трябва да бъдат особено внимателни!

Пампорово ще инвестира в следващите години в свързването на курорта с пистите на център "Мечи чал" в Чепеларе. Обединяването на Пампорово и Чепеларе има за цел да създаде най-големия ски-курорт на Балканите с над 80 км писти. Проектът за свързване чрез лифт на двете ски зони в момента е във фаза на административни процедури. Това съобщи за БТА изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков.

Свързването със ски зоната в Чепеларе е стратегически проект за развитието на Пампорово в следващите години. Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс "Мечи чал" в един нов мегакурорт. Обединяването на двете ски зони ще повиши конкурентността на зимния курорт и ще даде възможност за домакинство на престижни спортни събития според предвижданията на инвеститорите, обясни шефът на "Пампорово".

"Мечи чал" разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км. Трасето "Мечи чал - 1" е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг.

Идеята за свързване на Чепеларе и Пампорово с нов лифт е от няколко години. Според експерти това се очаква да доведе до силен ръст в туризма.

През последните години "Пампорово" успя да се превърне в привлекателна дестинация, особено за балканските туристи, които съставляват 2/3 от гостите на комплекса, каза Беляков. Повечето са от съседните балкански страни и са неорганизирани туристи. Промяната в туристическия пазар след финансовата криза очертава като тенденция предпочитанията към резервации в последния момент.

От началото на новия зимен сезон сезон в Пампорово ще бъдат пуснати нов 4-седалков лифт, съобщиха още от дружеството. С новата въжена линия капацитетът на лифтовете в ски зоната в курорта достига 13 000 скиори за час.

Лифтът от местността "Двата моста" до връх Снежанка е с дължина 1300 м и капацитет 2000 пътници за час. Линията ще обслужва черната писта номер 3 и 80% от потока за пистите в зоната.

Новото съоръжение ще облекчи натоварването по най-използваните писти и лифтове в Пампорово. За монтирането на лифта е използвано трасе и съоръжения от бивш влек.

Седалковите лифтове в Пампорово, които обслужват алпийските писти с дължина 37 км, вече стават общо 7. Две снегоутъпкващи машини от най-ново поколение за обработване на писти са доставени за този зимен сезон и курортът вече разполага с 5 от най-модерните машини в света, уточняват от "Пампорово" АД.

Над 90% от пистите в Пампорово са оборудвани с оръдия за изкуствено заснежаване.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg