Премиерът Бойко Борисов благодари на всички служители на МВР, които са изпълнили своя дълг. Всички, които са били на първа линия, ще получат и „награда“.

„15 200 полицаи ще получат по 650 лева във вид на награди, това прави около 10 милиона. Още от днес ще бъдат изплащани. Това ще продължи през цялото време, докато трае извънредното положение“, съобщи премиерът.

Той заяви, че у нас има облекчения, но към момента повече от това не може да се направи.

„От вчера до днес – 5 облекчения, защото ми омръзна да слушам как някъде се облекчават мерките. Ние не сме забранявали това, което сега започнаха да разпускат в другите страни. Не сме ограничавали малките магазини, веригите, пазарите. В България ходенето по улиците не е облекчено. Вчера обикалях, за да видя – то си беше като в един обикновен ден. Някои решиха да нарушат елементарната карантина и да се разхождат из страната“, коментира още Борисов.

„Останаха парковете и планините. За съжаление, се катерим вече много стръмно, големи групи започват да се заразяват. Резултатите от това пътуване, което не можахме да предотвратим, ще се видят в следващите дни. Ние направихме максималното, хората да не се усещат затворници“, каза той.

Според щаба в петък-събота ще имаме по-ясна картина за ръста на заболяването.

„Ако не се вдигне броят на заразените, след края на тази седмица ще направим някаква организация, за да отворим парковете и да позволим разходките по планините. Да не мислите, че на инат не искаме да ги отворим – искаме.“

„Това ще се случи при много строг ред, но дотогава да видим данните на щаба. Нищо към момента не ни кара да бъдем оптимисти“, заяви премиерът.

Той коментира също, че страната ни все още не е теглила кредит.

„Към момента използваме всичко, което сме си натрупали като „мазнинка“ в резерв“, каза Борисов.

Според него е все още рано да се коментира какви ще бъдат мерките на Гергьовден и как ще се ограничи пътуването тогава.

По думите му, дотогава резултатите ще са такива, че няма да имаме желание да се движим. "Казвам го с мъка. Не мисля, че да висиш 4-5 часа в опашките, е най-доброто преживяване“, заяви Борисов.