Премиерът Бойко Борисов поиска по-високи заплати от бизнеса, за да не бягат българите от страната. По време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор“ той дискутира темите за контрабандата, административната тежест и туризма.

„Облекчаваме по всякакъв начин, особено за туризма, да се взимат работници от Украйна, Беларус, Молдова, а всъщност нашите българи отиват във Франция, в Италия там да работят – готвачи ,сервитьори, камериерки. Можем ли да си направим така заплатите. Не е голяма разликата, особено при тези толкова печеливши бизнеси, които имаме и да си останат българите тук?“, попита Борисов и заяви, че може със сигурност.

„Сега ние сме на критичните 6 % безработица. В общи линии това са голяма част от тези 6 % са хора, които не искат да работят. Имаме абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде“, обясни премиерът.

„Десетки хиляди деца ще останат и след 11-12 години, когато ще станат трудоспособни, те няма да могат нито да пишат, нито да четат. Е, каква конкурентоспособност тогава ще правим? Отново ще легнат на социалните системи, от които пари вие давате, за да ги поддържаме. Те са милиарди“, заяви Борисов.

По повод контрабандата Борисов посочи, че когато преди 2 години са поели управлението контрабандата на цигари е била 34% и всички компании искали да напускат България, а бюджетът се пълнел с по около 2 млрд. лв. по-малко, предаде БТВ.

„Сега по техните данни, нищо общо с тази статистика няма правителството, тя е под 7, дори към 6%. Смятайте 30% като се умножи по мита и акцизи колко милиарда на година пари са отивали в черния сектор. Не може да си представите какви усилия са били да събера на едно място данъчни, митници, ДАНС, полиция, прокуратура, ГДБОП. По този начин дойде резултатът“, добави той.