Бойко Борисов оцени като много добър напредъка на строителството на „Балкански поток“.

„Стотици километри са разположени тръбите. Работи се на пълни обороти, въпреки карантината. Въпреки трудностите успяваме да докараме работници от чужбина. Преминават 14-дневна карантина в специална станция под охрана, после се тестват и чак тогава започват да работят.  На много места вече са заровени тръбите. Около 1 милион сме платили компенсации на земеделските производители, като общо ще струва всичко 5 млн. лева. Огромни усилия се полагат – над 45 археологически римски виадукта сме открили. Някои от тях вече са изпратени към музеи“, заяви Борисов.

Към момента има забавяне на проекта заради това, че бригадите са разделени и работят през интервали от 14 дни.

„Всичко, което може да работи, да работи“, заяви премиерът.

Борисов коментира и масовото пътуване и трафикът по изходите на София вчера, след безбройните предупреждения.

„Ще разнесат вируса. Днес има рекорди в САЩ, Франция – хиляди умрели. Аз не съм пъдарин, аз говоря на хора, които проявяват разум. Те не са избягали от мене, нито от полицаите, ще отидат при родителите си да ги заразят. И ще стане като в другите държави – масови морги. Има закон, който го нарушава ще го хванем. Ама след дъжд качулка. Този, които е от София, отиде при възрастните си родители и ги зарази – на неговата съвест ще лежи това. Видяхте, че статистиката показва, че благодарение на тези мерки имаме най-малък брой заболели и загинали в ЕС. Целта ни е да се запазим живи. До тука сме прави – безспорно и доказано“, коментира премиерът.

Тестовете в момента са достатъчно, заяви още той.

„Тестуват се хората навсякъде, където има огнище. Има методики, по които се прави. Масови тестове не означава, че ще тестваме 7 милиона души – няма икономика, която да надмогне над подобно тестуване“, каза Борисов.

Борисов направи проверка от птичи поглед на "Балкански поток"Строежът продължава, въпреки извънредното положение