До 1 февруари банките в България трябва да са въвели приемливи такси за основните услуги, които предлагат. Това се посочва в съобщение на БНБ след като по-рано на заседание на управителния съвет институцията е одобрила промени в Наредбата за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти, съобщи Блиц. Тя е от 2009 г., а в момента промяната се налага, за да бъде приложена европейска директива за размера на таксите. 

Така наречените приемливи такси трябва да бъдат под средните за цялата система. Все още не се знае този среден размер. За целта до 1 октомври банките трябва да представят на БНБ данни за таксите, които събират. До 15 БНБ ще публикува на сайта си средния размер на съответните такси.

"Банките трябва да прилагат приемливи такси по платежни сметки за основни операции, съобразени с горепосочените изисквания, не по-късно от 1 февруари 2017 г.", се казва в съобщението на БНБ.

От централната банка посочват, че приемливите такси следва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките в страната от потребители за съответни услуги по разплащателни сметки, изчислен за предходната календарна година. Те трябва да са и по-малки от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка.

В допълнение, се очаква от 18 септември да започне да функционира безплатен сайт, изготвен от БНБ, който дава възможност потребителите на финансови услуги да сравняват таксите на отделните банки за съответните услуги.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg