Всички бензиностанции в държавите от ЕС трябва да са въвели нови обозначения на горивата до 12 октомври. Изискванията са част от евродиректива за развитието на алтернативни горива.

Целта според ерводирективата е на “ползвателите на превозни средства да се осигури ясна и лесна за разбиране информация за наличните горива на станциите за зареждане и за съвместимостта на техните превозни средства” с тях поради нарастващото многообразие на видовете горива.

За бензина към октановото число ще бъде добавено обозначение във формата на кръг, в който ще е посочено съдържанието на биогориво. Например с E-5 ще бъде маркиран бензинът с 5% биодобавка, с Е-10 - с 10%, и т.н. Така новото име на А-95 ще бъде E-5 95.

Дизелът получава квадратни маркировки с надпис В7, В10 или XTL. Тяхното значение съответно е 7- и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта.

При алтернативните горива символите също ще имат квадратна форма, но наклонена под ъгъл от 90 градуса. В тях ще са изписани съкращенията Н2 - водород, CNG - сгъстен природен газ, LPG - втечнен пропан-бутан, или LNG - втечнен природен газ.

Освен всички бензиноколонки и пистолетите им на бензиностанциите с новите символи ще трябва да бъдат обозначени и всички превозни средства, регистрирани след 12 октомври 2018 г. - леки коли, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети и триколки.

“В случай, че липсва европейски стандарт за дадено алтернативно гориво, на държавите членки следва да се позволи да използват други стандарти за информация за ползвателите и етикетиране”, е разписано още в евродирективата.

По-голямата част от бензиностанциите в България вече са поставили тези маркировки, твърдят от агенцията по метрология. Оттам вече са извършвали проверки относно тези изисквания и не са открили съществени нарушения.