Положителните проби за коронавирус през последното денонощие са 40. От тях в болница са настанени 16. Така броят на заразените у нас нарасна на 865.

Увеличението в сравнение с вчерашния ден с 4,8%, като активните случаи са 671.

Това съобщи генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

В София новите случаи са 15 -  в „Пирогов“ двама, във ВМА двама, болница "Света Анна“ един, амбулаторни са 10.  Видин – 9, Стара Загора – 5, Бургас -4, Хасково -3, Благоевгар, Габрово, Сливен и Русе по един случай. Има два нови случая на деца. Бебе на два месеца в Бургас и дете на 9 години в Паничерево.

В Паничерево има 14 потвърдени случая на коронавирус.

Излекувани са 153 души – 96 мъже и 57 жени. Средната възраст е 48 години. Излекуваните деца са осем.

Още девет души от медицински персонал са заразени. Във Видин новите случаи са три, като там общият брой на заразените медици става 9. Там е проблемно защото се наложи да се се затвори неврологичното отделение заради липса на персонал, като случаите се насочват към Лом.

В Хасково има трима заразени медици, във ВМА и „Пирогов“ – по един, както и в Бургас един.

Жертвите на  COVID-19 у нас са 41 души.

„Няма тежко болни медици в момента. Фактът, че има голям брой заразени медици у нас  се дължи на тяхната работа, която  е изключително рискува. Това е тенденция в цял свят и се оправдава и в България. Голяма част от медиците, които са заразени не са в COVID отделения. Те се заразяват от неразпознати случаи. Затова и призовавам всички медици да третират всеки един случай на болен като евентуално заразен“, заяви Мутафчийски.