50% от капацитета на "Пирогов" вече е преоборудван за ковид лечение, като може да се преобразуват още легла. Капацитетът, обаче не е безкраен и това, че работят ресторантите не означава, че трябва да се забравят мерките - инфекция има. Това категорично заяви шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

"Разхлабването на мерките и британският вариант са причината за растящият ръст на болните у нас. Прави се оказаха колегите от Великобритания, че и протича по-тежко при пациентите в млада възраст. Категорично има и подмладяване. Имахме миналата седмица 40-дневно бебе, вече за радост е изписано. Най-засегнати са активните, млади хора между 40 и 50 г.", каза още той.

"40-50-годишни идват в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа. Това се получава, защото повечето от тях идват силни компенсаторни възможности спрямо възрастните пациенти, които бяха в предишната вълна. Чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ", описа ситуацията директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно. Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер, призова той.