Трапезата на българина ще става все по-скъпа с идните месеци, а причината е скокът на цени на тока и горивата в световен мащаб. За това алармират местни производители, чийто основни притеснения са, че ако държавата не предприеме скоропостижни мерки, за да подпомогне отрасъла, стотици ще загубят поминъка и производството си.

Земеделци, животновъди, млекари и хлебопроизводители в България коментират, че в сянка остават още редица важни фактори, които задълбочават патовата ситуация.

„От една страна идва увеличението на електроенергията, а от друга – горивата, които са необходими за задвижване на машините и помещенията, където съхраняваме продукцията. Другото перо, което остава незабелязано за широкия консуматор, е увеличаване цената на торовете. То е последица от скока на горивата. Прогнозите са страшни, ако нещата се развиват със същия темп“ споделя пред TrafficNews пловдивският специалист в областта на земеделието Красимир Кумчев, според когото част от световните производители на торове няма да могат да издържат и ще закрият производството си.

Третият фактор остава увеличените разходи за Фонд работна заплата, добавя Кумчев. Недостигът на работна ръка продължава да се усеща навсякъде в отрасъла, а прогнозите са цената на труда да расте без да има ръст в производителността.

„Това пряко се отразява върху цената на продукта. Специално за България можем да изтъкнем и споменатия проблем с дефицита на производство. Повече от десетилетия водя битка с вятърни мелници в това отношение. Длъжни сме да направим така, че ресурсът, който се произвежда на тази златна земя, да остава в България. Едно възраждане на българското производство е крайно необходимо в момент на криза, защото това ще се отрази позитивно и на пазара на труда“, анализира специалистът.

Тези подробности водят до мрачната прогноза на специалистите, че ако цените на тока и горивата продължават да се движат по същия начин, можем да очакваме двойно увеличение на всички продукти до края на годината.

„Възможно е да се усети 50-60 на сто скок в крайната цена на зеленчуци и плодове. Отделно, при тези цени на торовете, в много от нас има притеснение, че количествата просто няма да достигат. Сами разбирате, че когато няма торене, добивите ще се сринат и цената ще хвърчи още нагоре. Страшно е. Ако стане някакво чудо и се успокои пазара на електроенергия, може да има място за оптимизъм“, коментира Красимир Кумчев.

Като още един последващ ефект на високата цена на тока и горивото се оказва  стойността на фуражите.

„Към днешна дата всичко се е повишило като разход с 48 на сто. Големият конфликт идва от това, че държавата е в пълен колапс и в комбинация с кризата става  невъзможно да ни бъде оказана подкрепа. Секторът ни издиша. Производителят в първата стълбица наистина страда най-много. Ние се стараем да запазим цените, те обаче се пречупват при преработвателите и стигат в пъти по-високи при крайния потребител“, заявява Пенка Христова – почетен председател на УС на Съюза на животновъдите в България.

Поради финансови затруднения при заплащането на двойно завишените сметки за електропотребление, 30% от всички животновъди в страната са разпродали фермите и животните си. Ако българското производство продължава да се движи с този темп, можем да очакваме да настъпи дефицит на суровото мляко, твърдят производители. Решение за момента се намира отново чрез вносните продукти, които са по-евтини.

„Сушата, която преживяхме това лято, унищожи всичко и няма паша. Това ни погаси и в момента има много ниско производство на мляко и млечни продукти. Очакванията са, ако нещата продължават по този начин, през зимния период цената на млякото да стигне 90-95 стотинки. За съжаление, това ще се отрази и при крайния потребител – а тук говорим за възрастни хора и деца в детски градини например“, добавя още Христова.

По прогнози на пазара месото няма да бъде сериозно засегнато. Според Христова, ако стойността, на която го изкупува крайния потребител, скочи – то това ще бъде изкуствено завишение.

Производителите масово продават животни, като цената е от 1,20 до 1,80лв. за телешко. Това, което пристига при преработвателя, е на цена от 3лв, но по веригата се оскъпява и бива продавано за 15-16лв. на крайния потребител в магазина. Ако скочи още, ще бъде изкуствено. Цената на млякото обаче ще претърпи едно необходимо и естествено увеличение. Имайки предвид, че в момента всичките ни разходи са се завишили в 48% и в същото време трябва да се молим на държавата за помощи от рода на лихвидност, това значи че минимум 30% ще останат на гърба на крайния потребител“, заявява Пенка Христова.

Двамата представители на земеделци и животновъди с страната се обединяват около тезата, че е настъпил критичен момент за отраслите и е наложително държавата да поеме адекватни мерки.

„Лошото е, че от Министерството на земеделието не виждат изход от тази патова ситуация. Експертите не знаят как да овладеят ситуацията, а сега е най-спешният момент, в който държавата трябва да се намеси и да подпомогне производителите“, споделя Христова.

„Бедата е, че се неглижира българското производство. Единственият вариант е да започнем да изкореняваме градините си, тъй като ние не можем да се преборим с  нечовешката конкуренция на вносни храни, срещу която сме изправени.  Оръжието ни е да спрем да произвеждаме, но така не се развива отрасъл. Учудващо е, че това нещо държавата не го вижда, министерството не го вижда?“, заключва Красимир Кумчев.

 
Последиците от градушката, която унищожи реколтата на земеделците в Пловдивско