Мъжът, който брутално ритна и събори по стълбите жена в берлинското метро е българин. Извършителят на деянието е идентифициран и по данни на властите се намира в България, съобщи „24 часа“. Полицията стигнала до него, след като в понеделник беше задържан друг наш сънародник, който се смята за придружител на нападателя.

Срещу последния засега не е повдигнато обвинение, тъй като няма доказателства, че е участвал в атаката. Пуснат е от ареста.

Говорителят на прокуратурата Мартин Щелтнер коментира, че реалните „нападатели се укриват в България, роднини са“. От германска страна искат те да бъдат екстрадирани.

Инцидентът е станал през октомври, но съвсем наскоро в публичното пространство изтекоха кадри, което доведе до масово възмущение и недоволство в социалните мрежи. Спирката на метрото, където се е случило деянието, е в кварталът „Нойкьолн“ в Берлин. На въпрос защо пострадалото момиче е подало сигнал за атаката толкова късно, Щелтнер обясни, че „тя е забелязала, че ръката ѝ не е навехната, а счупена, едва дни по-късно“. Именно това я подтикнало да подаде жалба в полицията.

Берлински известни личности пък обявиха парична награда за онзи, който издаде извършителя. Щелтнер коментира, че „когато това е в помощ на държавата, законът поощрява подобни награди“.

TrafficNews.bg