Скок с близо 120% отчитаме при посещенията на чужденци в България за март. Това отчитат данни на НСИ, сравнявайки със същия период на миналата година. В рамките миналия месец в страната ни са регистрирани 627 800 пъти, в които хора с чуждестранен произход са влезнали в страна ни.

Този прираст е съвсем очакван, предвид пандемичната обстановка, в която се намираше Европа през март месец на 2021г., като преживявахме пик на поредна вълна от COVID-19. Процентът обаче се движи в рамките на посещенията, които сме имали в годините преди пандемията.

Статистиката показва, че за туризма в България зимният период винаги е бил мъртва точка, като разчупване има през по-топлите месеци от годината. На фона на тази информация се стопля надеждата, че и след успокояване на пандемията, България ще се завърне като желана дестинация на туристическата карта.

С изненада откриваме, че през март 2022г. един много голям процент от посещенията са направени само с цел транзит, или около 290 хил. от регистрираните. Най-честите посещения пък са регистрирани от граничещи с нас страни  – Румъния и Гърция. Близо 38% от визитите от европейски страни са направени именно от северната ни съседка. Гърците, дошли в България, пък представляват около 30% от европейците.

Още по-любопитно е, че граждани на ЕС не показват голям интерес към страната ни – нито туристически, нито служебен. Това разбираме от изненадващия процент на посещения, дошли от страни извън Евросъюза –  54% .  

Съвсем очаквано откриваме, че едни от най-многобройните посещения от т.нар. група на „други европейски страни“ за март са направени от Украйна. Общо 33,4 на сто от дошлите чужденци в България са пристигнали именно от там, където в момента се водят военни действия. Можем да предположим, че една част от тях са останали тук с цел сигурност и убежище, но в данните не се посочва какъв е точният им брой.

С тази цифра включително, от данните на НСИ става ясно, че близо 56 на 100 от посещенията в страната ни са били с цел образование, лечение или други. 12 на 100 пък са били по работа –  командировки, участие в конференции, конгреси или симпозиуми. И едва 32% от всички чужденци са били тук, за да разгледат природата и културата, които им предлагаме, или пък да си починат.

От друга страна, през март 2022 г. в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията нашенци са направили 538 300 пътувания в чужбина. Тук има отчетен голям ръст, ако сравняваме тази цифра с миналогодишната, 114.1%.