Няма как най-голямата политическа партия да подкрепи третата или четвъртата сила в парламента. Това каза пред Нова телевизия вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. В този парламент правителство без ГЕРБ не може да се случи. Няма начин най-голямата парламентарна група да подкрепи правителство на третата или четвъртата политическа сила. Въпросът не е просто да предложиш състав на правителство, а да гарантираш мнозинство, което да подкрепя неговите решения.

Това е невъзможно да се случи в този парламент. Единствено, ако не се преформатира и зад Патриотичния фронт не застане ДПС или БСП.  Запитана дали ГЕРБ може да участва в правителство без премиера Борисов, Бъчварова отговори:"Това е неустойчива политическа формула, освен всичко останало. Видяхте какво стана, когато лидерът на партията носител не стана премиер", отбеляза тя, визирайки правителството на БСП и ДПС, в което премиер беше не Сергей Станишев, а Пламен Орешаски.

"Тука става въпрос не за его, а за ясна отговорност. Това не е механичен сбор на министри, които сядат в едни министерски кресла", добави още Бъчварова и подчерта, че правителството следва общи идеи. Бъчварова коментира и последното интервю на банкера Цветан Василев, който обвини, че държавата се владее от мафията и не може да разчита на нейните институции.

"Ако той твърди нещо, трябва да дойде до тук, да заяви и да свидетелства. В хода на разследването срещу КТБ той трябва да дойде да свидетелства. Иначе нещата отиват към уличното говорене. Нямам впечатления господин Сталийски да е близък с господин Борисов. Аз имам служебни отношения с премиера, а за господин Сталийски съм чувала преди много години, когато е бил дете, чрез баща му". "Хората, които са в управлението, трябва да поемат този риск - какво ще кажат хората за тях. Докато не излезем от този модел на отношение, няма да имаме отговорността да имаме доверието на хората", коментира Бъчварова.

TrafficNews.bg