Адвокатите и на двете страни обжалват присъдата на Варненския окръжен съд. Анита Мейзер в най-лошия случай ще лежи 18 месеца вместо отсъдените й 3 години в Сливенския затвор, коментираха близки до разследването, цитирани от  "168 часа". Ако изобщо в подобна ситуация може да се говори за победител, то категорично Анита Мейзер е с вдигната от съдията ръка в стартиралото като разкрито "мегапрестъпление", за което 3 месеца по-късно има присъда 3 г. лишаване от свобода.

Това е обективното заключение на Варненския окръжен съд, който преди дни определи наказанието на скандалната миска, подведена под отговорност за причиняване на смъртта на мъжа си Николай по непредпазливост Присъдата е и наказание за предлагания подкуп от Анита на полицай, за да прикрие какво е направила. Тя е осъдена да плати 150 000 лв. кръвнина на роднините на съпруга си. Присъдата бе определена в безпрецедентни за Варна условия в съдебна зала.

Тя бе изпълнена с приятели на починалия и негови близки. Част от тях не само подвикваха, дюдюкаха, ръкопляскаха, но и обиждаха подсъдимата и прокурорката, която не реагира на квалификациите към нея в качеството й на длъжностно лице. Без реакция остана и съдебният състав, който допусна в залата да се нарушават елементарните правила на поведение и уважение към институцията. Така се стигна до ситуацията съдът да признае по 50% от претенциите на двете страни.

Той остави в затвора Анита Желева, известна повече като Мейзер - каквито бяха претенциите на роднините на починалия, но й даде само 3 г. заради липсата на доказателства за умишлено убийство, както пледира защитата на подсъдимата. В момента и двете страни в процеса са категорични, че ще протестират присъдата Роднините на Николай смятат, че тя не отразявала обективната ситуация, а адвокатът на Мейзер - защото ефективното изтърпяване на наказание не е основано на доказателства за тежестта на вината й.

Тъй като на втора и трета инстанция се проверява само работата на първоинстанционния съд и наличето на законови противоречия, никой не очаква да се промени тежестта на квалификацията срещу Анита Мейзер - причиняване на смърт по непредпазливост. В най-лошия случай скандалната миска ще е на свобода след година и половина. По отношение на 150 хил. лв. кръвнина роднините на Николай вероятно скоро няма да получат и лев, както става в 80% случаите, подобни на този. Заради факта, че Мейзер няма собственост на свое име. През последните 3 месеца различни медии написаха всевъзможни интерпретации на случилото се между Мейзер и Николай. Публикуваха се купища неистини в гонене на евтини сензации. 

TrafficNews.bg