3-годишните усилия на инж. Димитър Георгиев, собственик на козметична компания „Роза Импекс” да съхрани античния град до Тунела, най-накрая имаха резултат. В резултат на това върху буренясалите разкопки ще бъде издигнат 7-етажен хотел. Бизнесменът обяви, че ще съхрани антиките в атриума на стадиона.  Проектът за археологически комплекс „Централ - Пловдив” стартира преди 10 години. Държавни средства отсъстват напълно. Единственият инвеститор е собственикът на козметичната компания. Основното му намерение е да реализира проекта според изискванията на Министерството на културата. Именно това спира усилията му преди 3 години.  Оттогава разкопките в южното подножие на стария град буренясват.  Въпреки, че поддържа контакти с  много високопоставени лица, инж. Георгиев е поставен в задънена улица.
„ Дори познанството ми с Вежди Рашидов и Стефан Данаилов не ми помогнаха в начинанието.”, коментира пред TrafficNews.bg предприемачът.


От 2010 година е в очакване на комисия, която да одобри продължаване на разкопките. Случайно запознанство  с Петър Стоянович му помага  за по-бързото задействане на държавните институции. Довършителната дейност на комплекса вече е факт. Главният архитект на проекта е Жени Танова. Разкрита е централната част на античния град – Филипопол,  където е реставрирана уникална сграда за България- Римски пантеон. Открити  са също много  предмети с изключителна стойност от елинистичната епоха. Планува се довършителната дейност да приключи края на годината. След това предстои изграждането на 7-етажен хотел с търговска част. Собственикът на козметичната компания, обяви, че въпреки многото нападки, сградата няма да засенчва тепето. Също така срещу входна такса, всички ще имат възможност да разгледат уникалните находки.
„ Държавата не иска да дава пари за реставрация, но после иска да събира входни такси”, споделя пред репортер на  TrafficNews.bg инж. Георгиев. Въпреки многото спънки предприемачът не съжалява, че е закупил парцела. След две години южната страна на тунела ще промени напълно облика си.


Олга Даскалова