27 000 PCR теста са направени у нас към този момент. Целта на щаба е да бъдат правени по 7000 теста седмично, които да обхванат 1 на всеки 1000 български граждани.. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Идеята на това тестване е не само за надзора и за ранното откриване на болните, най-важното е да се хващат първите симптоми на първа група.

„Това са медицинските работници, лекари, санитари, медицински сестри, спешна помощ, районните здравни инспекции.  Второто,  което търсим е активно да минем от пасивен към активен надзор, тоест активно да търсим заболели, които имат белодробни заболявания със средно тежка клинична картина -  именно проследяване на един анализ“, заяви Кантарджиев.

Мутафчийски: Пълната изолация не е панацея! Не премахва напълно заразатаНад 110 ваксини за коронавирус се изпробват в момента у нас

По думите му лабораториите, извършващи PCR тестове у нас са 18. Освен това, чрез анекс към рамковия договор, НЗОК е предвидила плащания за тестовете към лабораториите, които работят с нея.

„Направени са и много изследвания чрез т. нар „бърз тест“, които са от ново поколение с конюгирано злато и с доста по-висока диагностична възможност“, подчерта проф. Кантарджиев.

На 17 април СЗО каза, че доказването на антитеал с бърз тест не може да докаже, че пациентите са защитени от този вирус, допълни той.

Случаите на COVID-19 в България вече са 101515-годишно момиче е заразено в Кюстендил