Между 50 и 100 лева брои всяко семейство на първолак след родителските срещи, които се организират в навечерието на 15 септември. Сумата обикновено се подсказва от учителя, а парите се събират от майките, разказаха свидетели на школския рекет, цитирани от в. "Телеграф". Нерегламентираният данък "първолак" отива за допълнителни пособия, но често школата си просят средствата и за боядисване и обзавеждане на класната стая. "Училището няма право да събира пари за каквото и да било от учениците", разказва шефът на асоциация "Родители" Цвета Брестничка. Тази сутрин същото каза и министърът на образованието Меглена Кунева в ефира на Нова тв.

За сметка на това винаги може да бъде излъчен един представител на родителското настоятелство, който да събира средствата на родителите, а учителят формално да няма участие в рекета, така че да не е нарушен законът.

Най-големият и задължителен разход на родителите е за помагала. Въпреки че учебниците са безплатни, допълнителните пособия и тетрадки се купуват от родителя. Между 60 и 100 лева ще струват допълнителните пособия и учебници, които не са обхванати от безплатния пакет за учениците от 1-ви до 4-ти клас.

TrafficNews.bg