Въпросите за майчин език, етнос и вероизповедание се оказват най-притеснителните от картата на Преброяване 2021. Това коментира пред TrafficNews Кристина Захариева – директор на Териториално статистическо бюро „Юг“. Тя допълва, че близо 40% от населението на Пловдив вече се е преброило.

"Хората имат притеснения преди да разгледат въпросите. В преброителната карта няма някаква строго лична информация. Може би само въпросите за майчин език, етнос и вероизповедание, но там има възможност да отговорим с „не желая“ или „не знам“, коментира Захариева и добавя, че Преброяване 2021 всъщност има съвсем различна цел.

„Ние не питаме колко апартамента или коли имате. Нас ни интересуват условията на живот на хората в България – например дали имаме някакви затруднения при достъпа до жилището си, дали ползваме течаща топла вода, как пътуваме до работа и училище, доколко жилището ни е енергийно ефективно, на каква средна площ живеем“, завява още експертът.

Директорът на Статистическо бюро – Юг е категорична, че гражданите нямат причина за притеснение за изтичане на данни след опитите за хакерските атаки, които блокираха на няколко пъти сайта на НСИ.  По нейни твърдения ситуацията е била овладяна своевременно и недоброжелателите са били спрени още на първото ниво на защита.

След новините за атаки на сайта съвсем естествено са последвали  запитвания по телефон и имейл от притеснени граждани. Имало е и изолирани случаи на хора, които се колебаят да се включат в Преброяването, заради страх от неправомерно използване на личните данни.

Искам да уверя всички, че няма опасност данните им да бъдат използвани неправомерно. Преброителите са подписали декларации за опазване на тайната и са наясно, че носят отговорност, включително и наказателна. Колкото до онлайн-преброяването, там информационната система е със строго контролиран достъп, а освен всичко изброено, в Закона на преброяването е записано, че събраната информация може да се използва само за статистически цели“, споделя пред TrafficNews Захариева.

От НСИ уточняват, че преброяването с преброители в страната върви добре, а само за първите 3 дни са преброени близо половин милион души. От Института изтъкват още, че като цяло хората са отзивчиви, очакват преброителите, дори има много обаждания за това кога точно ще мине преброителят и кой е той.

Кристина Захариева допълва, че ако преброителят е поставил стикер на вратата ни, че е минал и е записал телефона си, е добре да му се обадим и да се уговорим с него за удобна за двете страни среща. Ако сме се преброили онлайн, преброителите вече имат нашия код и те ще ни потърсят, ако има нужда от някакво доуточнение.

„Искам да призова хората да се преброят електронно още днес. Да не чакат последния срок“, коментира Захариева.